Romanus & Selling, 2024-08-13

Foto: Carl-Johan Utsi

William Älgebrink debuterar med en mörk roman om livsöden som kolliderar i Jokkmokks djupa skogar

Filmskaparen och kommunikatören William Älgebrink bokdebuterar med spänningsromanen Huset vid Pärlälvens slut som utspelar sig i utkanten av Jokkmokk. Bokens huvudperson, busschauffören Dylan Häggström lider av Cotards syndrom, en psykisk sjukdom som gör att du tror att du är död eller döende, i hans fall att hjärtat krymper. För att bota detta måste han dricka blod, och han bestämmer sig för att utföra en handling med ödesdigra konsekvenser.

William Älgebrink, som är från Ulricehamn men har bott i Norrbotten sedan 2016:

Foto: Carl-Johan Utsi

– Vården i glesbygden är otillräcklig. Dylan hör röster och söker hjälp, men när ingen lyssnar och paranoian tar över, bestämmer han sig för att utföra ett fruktansvärt dåd. Han har länge klarat sig på djurblod, men rösterna kräver nu människoblod. Dylan måste rädda sitt hjärta, och en liten pojke måste rädda sig själv. I den här boken skildrar jag det inre, och i karaktärerna finns mycket av mig, säger.

Precis som huvudkaraktären i boken har William länge kämpat med ångest.

– Jag vet hur det är när det är svårt att få hjälp. Det är ett problem i hela landet, och inte minst på ställen som Jokkmokk där vårdcentralen har knappa resurser och där akutmottagningen läggs ner. Vi är många som har osynliga barndomstrauman, skador från emotionellt frånvarande föräldrar, en känsla av otrygghet eller att få växa upp för fort. När då problem uppstår vill vården bota en som om det vore ett benbrott. Men det är ju inget benbrott. Det behövs verkligen bättre insatser.

Stephen King och gelébjörnar

William började läsa böcker på allvar först vid 13 års ålder när han upptäckte Stephen King. Det var förlösande även för hans skrivande. Under gymnasietiden började han skriva noveller och träffade dessutom sin skrivande sambo.

William Älgebrink:

– Den här boken kom till som en kombination av att jag fick nog av true crime, som exploaterar utsatta människor på ett otäckt sätt, och att jag började läsa om Cotards syndrom som är en väldigt drabbande psykisk åkomma. Sedan kom embryot till en scen med en pojke som kramar gelébjörnar i sin hand, och det var ett tecken på att jag var något på spåren.

Handling – Huset vid Pärlälvens slut

I de urgamla skogarna utanför Jokkmokk lever busschauffören Dylan ensam i ett gammalt hus vid Pärlälven. Saknaden efter storasyster Ella-Kajsa kväver honom, men ändå hoppas han att hon en dag ska återvända. Han är övertygad om att hans hjärta krymper för varje dag som går – och att han behöver en annan människas blod för att bota det. Här finns också en liten pojke som åker med Dylans buss till och från skolan varje dag. En snöig eftermiddag följer han med sin mamma till affären samtidigt som Dylan nått ett bottenläge.

En kamp på liv och död tar sin början. Dylan måste rädda sitt hjärta, och pojken måste rädda sig själv. Huset vid Pärlälvens slut är en mörk spänningsroman med fästet i Norrbottens inland.

Huset vid Pärlälvens slut har utgivningsdag den 21 oktober. Ljudboken släpps samma dag och läses in av skådespelaren Lennart Jähkel.

Om William Älgebrink

William Älgebrink, född 1997 och bosatt i Jokkmokk, är kommunikatör och filmskapare. Han har bland annat läst den skönlitterära projektkursen vid Jakobsbergs författarskola och manusutbildningen Story Masterclass på Gotland. Han har fått Bok & Bild Luleås novellpris år 2020 med Jag blöder som vilken annan son som helst och skrivit och regisserat kortfilmen Så låt sorgen komma som hade premiär 2023. Huset vid Pärlälvens slut är hans debutroman.

För intervjuförfrågningar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund,0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se

​​​​​​