Romanus & Selling, 2024-09-05

Foto: Peter Kroon

Monica Nebelius Lüning nomineras till Crimetime Award Årets deckardebut 2024

Crimetime Award delas ut för tionde året i rad på Sveriges största deckarfestival, Crimetime. Nu är nomineringarna till kategorin Årets deckardebut 2024 officiella, och bland dem finns Monica Nebelius Lüning för sin bok Förtjänst och skicklighet.

Vinnaren kommer att tillkännages lördagen den 28 september klockan 16.00 på Crimetime-scenen Kåken under Bokmässan i Göteborg. Prisceremonin sker under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén, och är öppen för alla besökare.

Läs mer om prisnomineringarna och rösta här.

Motiveringen lyder:

Här bjuds vi på en mycket kunnig skildring av domstolen och polisen, men även kantstötta missbrukare och osäkra tonåringar får trovärdiga röster. Trots våld, hot och ond bråd död finns här också en berörande och varm berättelse om kvinnlig vänskap och systerskap. Vi i juryn återvänder gärna till Varberg!

Om boken:

Ett synnerligen brutalt överfallsmord skakar Varberg. En välkänd man ur stadens övre skikt har körts över inte en utan flera gånger tidigt i gryningen utanför Lilla Träslövs finbageri. Gabriella, polis, leder utredningen som tidigt pekar i en bestämd riktning. Till sin hjälp får hon Ingrid, ny domare vid tingsrätten, som återvänt till Varberg efter en några svåra år i en våldsam relation. De finner snabbt varandra i arbetet med att förhöra misstänkta och nysta i den avlidnes mörka familjehistoria. Plötsligt delar de sådant med varandra som de inte har berättat för någon, sådant som händer nästan alla, feghet som får avgörande konsekvenser men också sådant som gör dem till hjältar.

Om författaren:

Monica Nebelius Lüning, som har vuxit upp i Varberg, har sedan mitten av 1990-talet arbetat inom rättsväsendet som bland annat domare och rättschef inom Polismyndigheten. Idag är hon senior jurist inom området mark- och miljörätt, skriver juridisk facklitteratur och lär sig köra bil på bana. Hennes skönlitterära debut Förtjänst och skicklighet (2024), den första boken i serien Varbergsfallen, fick ett mycket varmt mottagande.