Lesbiska ligan andra delen i Mian Lodalens historiska romansvit
Lesbiska ligan är en sann kriminalroman och den andra delen i Mian Lodalens verklighetsbaserade berättelser om samkönad kärlek i Stockholm under ett halvt sekel. Det är en stark Stockholmsskildring med andra världskriget i kulissen. Året är 1943 och fem medelålders kvinnor anklagas för ”otukt som mot naturen är” i ett kärleks- och svartsjukedrama på Grev Turegatan i Stockholm, som slutar med omfattande och närgångna förhör, både med kvinnorna och deras föräldrar, syskon, exmän och arbetsgivare.
Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. De fem arbetarkvinnorna Eva, Margit, Gunvor, Anna-Lisa och Sonja som arbetar som fabriksarbetare, servitris och kassabiträde anklagas för sina lesbiska handlingar och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv. Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat.
Mian Lodalen:
– Jag kom över den här historien för mer än tjugo år sedan när jag skrev om dessa kvinnors öden i Pride Magasin redan 1998, och sedan dess har jag tänkt fördjupa mig i den här historien. När jag fick idén om att skriva tre romaner med Stockholmsperspektiv och uppmärksamma homosexuellas livsvillkor i Sverige de senaste hundra åren passade dramat på Grev Turegatan perfekt, säger Mian Lodalen.
Straxt efter att historien utspelar sig, år 1944, blir homosexualitet lagligt i Sverige, även om den medicinska klassificeringen av homosexualitet som psykisk störning kvarstod fram till år 1979.
– Historien är fruktansvärd på så många sätt, som att det inte finns en bortre gräns för hur rättsväsendet förnedrar kvinnorna. Inte ens mördare nagelfars på det här sättet. De dammsuger deras privatliv och intervjuar inte bara anhöriga, utan även läkare, arbetsgivare, syskon, fattigvårdsnämnden och före detta makar. Det fina är att deras före detta män försvarar dem i förhören. Det är sällan människor det är fel på utan systemen. Rättssystemet dömer dem och de får schavottera i pressen och de får sina privatliv sönderslagna.
Lesbiska ligan utkommer den 22 september.
Rättshandlingar, förundersökningar och polisrapporter finns att ta del av här (Stockholmskällan)
Lisa och Lilly
2020 gavs Lisa och Lilly ut – den första delen i Mian Lodalens historiska romansvit om homosexuellas livsöden. Boken blev en stor framgång, älskades av läsarna och vann QXs pris för Årets Bok. Den vackra kärlekshistorien med det tragiska slutet när de två unga arbetarklassflickorna, för drygt 100 år sedan, dränkte sig tillsammans då de hindrats att vara med varandra, har berört många. Lisa Ström och Lilly Sundberg bodde på Södermalm, och på Mosebacke torg står statyn Systrarna föreställande flickorna. Många läsare har själva besökt flera av platserna i boken och delat i sociala medier.
Guidad vandring i Lisa och Lillys fotspår
Inspirerade av det enorma engagemanget kring boken har Romanus & Selling nu tagit fram en guidad vandring i Lisa och Lillys fotspår. Via en digital karta i mobilen kan man promenera genom Södermalm i början av 1900-talet. En lärorik och känslosam promenad på ca en timme som startar vid Slussen och avslutas vid platsen där de tog sina liv. Alla stopp på kartan är numrerade och innehåller både information om platsen och foton tagna från tiden då Lisa och Lilly levde – så att man, när man står där de stod, kan se världen med Lisa och Lillys ögon.
Kartan och vandringen nås genom länk eller QR-kod.
http://bit.ly/lisaochlillykartan
Mian Lodalen är född 1962 i Jönköping men bor numera i Stockholm, där hon är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har gett ut krönikesamlingarna Kärlek och Mera kärlek, romanerna Smulklubbens skamlösa systrar och Trekant och är dessutom medförfattare till boken Könsbalans – så jobbar du jämställt. I Dårens dotter (2008) skildrade hon med svärta och humor flickan Connies uppväxt med en pappa olik alla andra. Den fristående uppföljaren, Tiger (2010), handlade om Connies tonår, om att vara ung i en småstad på 1970-talet och bära på en stor hemlighet. Därefter har Mian Lodalen medverkat i flera antologier och utkommit med faktaböcker och lättlästa kärleksromaner. Den senaste ungdomsromanen I döden för dig utkom 2019 och skrevs tillsammans med Maria Ahlsdotter.
Kontakt:
Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se