Julia Iljucha skildrar kriget i Ukraina ur kvinnornas perspektiv
I korta ögonblicksbilder ger den ukrainska författaren Julia Iljucha röst åt kvinnorna i skuggan av kriget. I fyrtio snapshots kommer deras vardag och verklighet nära. Mina kvinnor utkommer på svenska till årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
En kvinna letar efter sin man i en massgrav. Till slut hittar hon honom, och vargen han har intatuerad ler mot henne en sista gång. En annan kvinna återvänder till sin barndomsstad bara för att finna platsen förvandlad till en krater. Ytterligare en kvinna befinner sig i ett skyddsrum med sina två barn. Ovanför hörs kriget komma allt närmare. Hon och hennes dotter gråter. Sonen vill också gråta men hejdar sig. Han har just blivit vuxen.
Julia Iljuchas känsloladdade och förtätade berättelser frammanar livet i Ukraina och fångar krigets skoningslösa grymhet med en intensitet som är djupt gripande.
Microberättelserna i Mina kvinnor är baserade på Julia Iljuchas egna erfarenheter, och på hennes släktingars och vänners, på vänners vänner och kvinnor vars historier har återberättats för henne.
Om författaren
Julia Iljucha är författare och journalist, född 1982 i Charkiv, Ukraina. Hon har givit ut två romaner, tre novellsamlingar av vilka Mina kvinnor är den senaste, två diktsamlingar och en barnbok. Hennes verk har översatts till ett antal språk, bland annat engelska, italienska, tyska och franska, och hon har mottagit en rad utmärkelser, senast BBC Book of the Year som utdelas av BBC News Ukraine. Hon har också under lång tid varit engagerad i volontärarbete i Ukraina.
Mina kvinnor är den första av Julia Iljuchas böcker som ges ut i sin helhet på svenska. Ett urval av texterna har tidigare varit publicerade i tidskriften 20TAL.
Översättning av Susanna Witt
Sagt om boken
”Mina kvinnor. Fyrtio ukrainska ögonblick är en samling berättelser om den kvinnliga krigserfarenheten. Texterna är korta, en sida eller två, men rymmer oändligt mycket smärta, och bildar tillsammans ett drabbande collage av snapshots och minnesbilder. /.../ Det är välskrivet, vackert, plågsamt och detaljrikt på ett sätt som levandegör det krig som i den likriktade, konstanta nyhetsrapporteringen sällan gräver sig ned till individnivå. Helhetsbetyg 4."/Christine Karlsson, BTJ-häftet nr 3, 2025
För intervjuförfrågningar och recensionsexemplar kontakta:
Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se