Romanus & Selling, 2024-10-21

Foto: Stefan Tell, Sara Mac Key

Johan Ehn och Ingela Hofsten nomineras till Prisma Litteraturpris 2024

Den sovande av Johan Ehn och Swing it, Kai! av Ingela Hofsten nomineras till Prisma Litteraturpris 2024. De nomineras till Årets roman respektive Årets biografi. Prismottagarna avslöjas 7 december på en gala i Malmö.

Prisma är ett queerlitterärt pris som instiftades 2023. Läs mer om priset.

Den sovande – Årets roman

Nomineringen lyder: I Den sovande möter vi ämnen som är centrala i många queera liv och som berör oss på djupet. Med ett tempo och upplägg som manar till sträckläsning behandlar romanen teman som religion, missbruk och övergrepp samt kärleken i alla dess former. Johan Ehn ger oss både tydliga karaktärer och en angelägen berättelse om rätten att få vara den man är.

Swing it, Kai – Årets biografi

Nomineringen: Med personligt tilltal berättar Ingela Hofsten om den queera ikonen, artisten och kompositören Kai Gullmars liv. Författaren ger med hjälp av ett gediget arkivarbete och intervjuer en djup förståelse för såväl personen Kai Gullmar som den samtid hon levde i, och belyser hur Gullmar alltid valde sin egen queera väg i en heteronormativ värld.

Om Johan Ehn

Johan Ehn, född 1967 och bosatt i Stockholm och Spanien, är verksam som författare, skådespelare, regissör och dramatiker. Han debuterade som författare med ungdomsromanen Down Under år 2017. Två år senare utkom Hästpojkarna som tilldelades 2020 års Nils Holgersson-plaketten och nominerades till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris samma år. 2021 utkom Inte död än, hans första roman för vuxna, som Nordisk Film har köpt optionsrättigheterna till. Johan föreläser även om hbtqi-historia, främst för unga vuxna.

Om Den sovande

Efter ett stormigt förhållande ger sig Christian djupare in i den andliga rörelsen Sann Gnosis. Men den självklara gemenskap han hittills känt visar sig nu vara villkorad. Homosexualitet är inte förenligt med läran. Han ställs inför ett ultimatum och skickas till det storslaget vackra Lake District i norra England för att försöka komma underfund med vem han vill vara. I stället träffar han någon som vänder upp och ner på allt. Har han styrkan att stå emot de våldsamma krafter som vill omvända honom?

Om Ingela Hofsten

Foto: Ida Hofsten

Ingela Hofsten är frilansjournalist med hemvist i Sundsvall. Hon började som reporter för Sveriges Radio, främst P2, men ägnar numera större delen av sin tid till textbaserad journalistik för olika tidskrifter. Efter att ha insett att Kai Gullmar kom från Sundsvall gjorde hon ett par radiodokumentärer om henne, följt av artiklar och en tv-film. Hon håller också regelbundet föredrag om denna spännande kompositör och artist. Swing it, Kai! – biografin om en av sin tids största schlagermakare – är Ingela Hofstens första bok.

Om Swing it, Kai!

Kai Gullmar gillade mintkyssar, rökte som en borst – bindare och drog gärna en fräckis. Men framför allt kunde hon konsten att komponera bra melodier. Hon är stjärnan bakom örhängen som ”Jag har en liten melodi” och ”Swing it, magistern!”. På 1930-talet blev hon en av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositörer. Hennes låtar fram – fördes av tidens stora artister, hon spelade själv in skivor och framträdde i radio, folkparker och revyer och hon hängde med tidens underhållningselit. Swing it, Kai! är en rikt illustrerad biografi om en kvinna som gjorde stort avtryck i sin samtid, lever vidare via sin musik och vars gärning förtjänar att åter komma i rampljuset