Romanus & Selling, 2024-08-13

Foto: Emelie Asplund

Jessica Schiefauer: "Mitt mål har inte varit att återge alla fakta korrekt, utan att få fram känslan av en svunnen tidsepok."

Augustprisbelönade Jessica Schiefauer skriver historiskt övertygande och samtidigt sprudlande lekfullt, på en sinnlig prosa som bitvis får läsaren att dra efter andan. I Tänkarens testamente sveper hon med läsaren på en strapatsrik resa genom Europa, i glupsk jakt på kunskap om kroppens och själens mysterier, där tänkaren möter män och kvinnor som gång på gång slungar hans tankar i nya banor.

Vem är tänkaren i din nya roman?

Foto: Emelie Asplund

Romanens huvudperson är från början löst baserad på delar av filosofen René Descartes liv och tankar. Under skrivandet förvandlades han till den fiktiva gestalten tänkaren. Tänkaren har ett omättligt behov av att undersöka hur saker och ting fungerar, och kan inte sluta förrän han har funnit ett svar. Han är väldigt intresserad av människors känsloliv, men hur god kontakt har han egentligen med sitt eget? Låter känslolivet sig dissekeras och undersökas? Och vad ska han göra med svaren när han tycker sig ha funnit dem?

Vad är hans besatthet?

Till en början att söka svar, på allting i hela världen som han undrar över. Men med tiden blir en fråga viktigare än alla andra: att finna människans själ och lära sig styra över liv och död.

Hur har det varit att skriva historiskt? Hur har du gjort research för boken?

Det har varit mycket svårt, mycket roligt och framför allt mycket givande. Jag betraktar arbetet med den här boken som ett privat litet universitet som jag upprättat åt mig själv; jag har lärt mig så oerhört mycket! Om idéhistoria, mänskligt beteende, teknisk utveckling, Europas historia, medicinsk historia... kanske är jag inte helt olik tänkaren där, med min kunskapshunger...! Jag har läst om 1600-talets filosofi och politik, trettioåriga kriget, vardagsliv och villkor i olika europeiska länder under renässansen, och inte minst alla detaljer som måste bli någorlunda rätt. Mitt mål har inte varit att återge alla fakta korrekt, utan att få fram känslan av en svunnen tidsepok.

Vilket är det viktigaste temat i boken?

Det är svårt att välja ett enda! Vi följer tänkaren genom hela hans liv, och längs vägen kommer han till ett flertal existentiella vägskäl. Men om jag måste välja, blir det människans förmåga att hantera sorg och förlust. När tänkaren förlorar det käraste han har blir han besatt av att vrida klockan tillbaka. Men vad är det egentligen han kämpar för, och är det en kamp som han bör vinna?

Dina böcker kan te sig olika, ser du själv några korrespondenser mellan dem?

Den frågan besvaras nog bäst av mina läsare, men några saker tror jag mig kunna se. Alla mina böcker har något drag av saga eller myt. Även i mina realistiska romaner finns en underton av att verkligheten är så mycket mer än det vi tror oss veta. Tematiskt finns tankar om den mänskliga kroppen i många av böckerna. Är vi våra kroppar? Var i kroppen har "jaget" sin hemvist? Och hur kan det bli när kroppen och jaget inte tycks komma överens? Jag upplever också att mina böcker strävar mer efter att ställa frågor än att presentera svar. Jag vill vända och vrida på frågeställningar och dilemman, men jag tycker inte att skönlitteratur ska berätta för sina läsare vad som är rätt eller fel. Det viktiga för mig är att berättelsen belyser något som får läsaren att fundera. Sådana romaner vill jag själv läsa, och därför försöker jag också skriva så.

Om Jessica Schiefauer

Foto: Emelie Asplund

Jessica Schiefauer är bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2009 med Om du var jag. Hennes nästa bok, Pojkarna (2011), tilldelades Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok, nominerades till Nordiska Rådets Pris och blev film i regi av Alexandra- Therese Keining. Den har även dramatiserats för teater flera gånger.

När hundarna kommer (2015) tilldelades Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok, liksom Spårhunden för årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Hon undervisar i skrivande på Ölands folkhögskola och medverkar i författarpodden Det gränsar till galenskap.

Bärarna fick ett varmt mottagande när den utkom 2020 och följs nu upp av hennes andra roman för vuxna: Tänkarens testamente.