De kan ta hem priset Årets Selma 2025 – här är de nominerade
Årets Selma delas varje år ut till en person eller organisation som har gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och som har påverkat till en positiv förändring i samhället. För åttonde året i rad delas priset ut i samband med Internationella kvinnodagen. Sedan 2023 står bokförlaget Romanus & Selling bakom utmärkelsen. Nomineringarna är nu klara, och här presenteras de som har chans att vinna Årets Selma 2025.
De nominerade är:
Stiftelsen AllBright nomineras till Årets Selma i en tid där jämställdhet och jämlikhet möter allt större motstånd och ifrågasätts på högsta nivå. AllBright är en stark röst i jämställdhetsdebatten och driver förändring på ledande positioner och arbetsplatser med mod och skärpa. Genom sin granskning av maktstrukturer, sitt påverkansarbete och sin outtröttliga kamp för representation har de sedan 2011 satt press på näringslivet och visat att jämställdhet inte är en trend utan en nödvändighet.
Zandra Kanakaris nomineras till Årets Selma för sitt oförtröttliga arbete för att förebygga våld i unga relationer. Genom stöd- och kunskapsplattformen Unga relationer har hon satt ljus på ett av våra absolut största samhällsproblem, och hon har fått gehör. Idag talar man om killars våld mot tjejer på ett sätt man inte gjorde tidigare. I år har Zandra Kanakaris dessutom släppt boken Relationsboken för unga – om kärlek, svartsjuka och kontroll. Med den når hon rakt in i målgruppen och kan rädda liv.
Jenny Brusk nomineras till Årets Selma för att hon har haft en avgörande betydelse för att göra dataspelsbranschen mer jämställd. Jenny Brusk, lektor i datavetenskap och innovationsrådgivare, grundade 2011 nätverket DONNA för att främja mångfald och inkludering i den svenska spelindustrin. Nätverket arrangerar bland annat den årliga konferensen DONNA Day, som inspirerar och stärker kvinnor, transpersoner och icke-binära att satsa på en karriär inom spelutveckling.
Lex Tintin-föreningen och Unizon nomineras till Årets Selma för arbetet med att sätta barns rättigheter framför föräldrars rättigheter till umgänge. I januari 2023 dödades 8-årige Tintin av sin pappa. Sorgen och vreden var stor över att samhället låtit detta ske. Sanam Gharaee, Tintins mamma, startade Lex Tintin-föreningen och har tillsammans med bland annat Unizon drivit kampen för barns rättigheter genom debatt, manifestationer och namninsamling med över 77 000 underskrifter. Den 1 januari 2025 trädde lagändringen Tryggare hem för barn i kraft, en historisk seger för barns rätt till trygghet.
Susanna Romanus och Åsa Selling, grundare av bokförlaget Romanus & Selling:
– Med hjälp av vår kunniga jury har vi utsett fyra nomineringar – personer och organisationer som gjort betydande insatser för jämställdheten. Det känns fantastiskt att få uppmärksamma deras arbete, och särskilt glädjande är att vi i samband med Romanus & Sellings 5-årsjubileum har kunnat höja prissumman. Priset Årets Selma hedrar Selma Lagerlöfs banbrytande insatser, och de nominerade för vidare hennes arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter.
Jurygruppen för Årets Selma 2025
- Deqa Abukar är entreprenör och grundare av Bling Startup. Hon är också initiativtagare till Womenisa. För sitt arbete har hon blivit uppmärksammad i Forbes 30 under 30 och utsetts till Årets Selma och är även vinnare av Svenska Stora Journalistpriset. Under 2022 grundade Deqa Abukar riskkapitalfonden BLING Capital med målet att överbrygga gapet i investeringsvärlden och hitta entreprenörer där ingen annan letar.
- Tawar Dabaghi är generalsekreterare på RFSL. Tawar har under sitt yrkesliv verkat både i den offentliga och den ideella sektorn, till exempel inom folkbildningen och på Finansdepartementet. Hon är en erfaren ledare som har gedigen kompetens inom policy- och påverkansarbete, strategiskt arbete och organisationsutveckling.
- Maria Edström är fil dr och docent i journalistik, medier och kommunikation och har framför allt forskat om genus och medier, ålderism och mediebilder av äldre samt om yttrandefrihetens gränser. Hon har även medverkat i flera internationella projekt kring jämställdhet och medier. 2024 var hon nominerad till årets Selma och 2020 var hon nominerad till årets mappie i Hjälte-kategorin.
- Irena Požar är en prisbelönt journalist som i flera år har jobbat med frågor som rör jämställdhet. Idag är hon chefredaktör för VeckoRevyn och nyhetskolumnist i Aftonbladet, där hon ofta lyfter just feministiska frågor. 2021 belönades hon med priset Årets Selma, och 2022 släppte hon boken Backlashen - metoo och revolutionen som stoppades.
- Susanna Romanus är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
- Åsa Selling är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
- Ida Östensson är grundare till en rad organisationer och initiativ. Jämlikhetsstiftelsen Make Equal, samtyckesrörelsen FATTA, skateboardorganisationen No Limit Skate och samtalsrörelsen #killmiddag för att nämna några. Ida Östensson har vunnit många priser för sitt arbete så som första plats på Näringslivets Superkommunikatör, Årets folkbildare och Årets Bris-pristagare. Hon arbetar idag som generalsekreterare för barnrättsorganisationen ChildX och är ordförande för Make Equal.
Intervjuförfrågningar eller mer information:
Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se.