Romanus & Selling, 2024-08-22

Foto: Emelie Asplund

Augustprisbelönade Jessica Schiefauer släpper ny roman

Tvåfaldigt Augustprisbelönade Jessica Schiefauer är nu aktuell med romanen Tänkarens testamente. Efter framgångarna med Pojkarna (2011) och När hundarna kommer (2015), tar Schiefauer återigen med läsaren på en hisnande resa – denna gång genom ett Europa som balanserar på gränsen mellan medeltida vidskepelse och rationell vetenskap.

Romanen är inspirerad av legenden om den franske filosofen René Descartes, som enligt sägnen seglade till Sverige 1649 med sin avlidna dotter i en kista för en anställning vid drottning Kristinas hov. I Tänkarens testamente följer läsaren Tänkaren, som i sin strävan att förstå kroppens och själens mysterier möter människor som ständigt utmanar hans tankar.

Tänkarens testamente är ur en synvinkel djupt personlig. Ur en annan synvinkel är det en skröna som för tankarna till Mary Shelleys Frankenstein. Boken utforskar kroppens bräcklighet och de desperata handlingar en förälder kan ta till för att väga acceptera döden.

Jessica Schiefauer:

– Bokens viktigaste tema är kroppen som förrädare, något jag har funderat över sedan min mamma fick cancer när jag var tio. Detta tema är centralt i båda mina tidigare romaner Pojkarna och Bärarna. I Tänkarens testamente skriver jag om vanmakten och sorgen när någon du älskar drabbas av en dödlig sjukdom. Jag har själv kämpat med att acceptera att min mors kropp svek henne, men huvudpersonen i boken blir i stället besatt av att försöka ändra den naturliga ordningen och gör vansinniga saker för att få sin dotter tillbaka.

Tänkarens testamente släpps den 28 augusti.

Om författaren

Foto: Emelie Asplund

Jessica Schiefauer är bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2009 med Om du var jag. Hennes nästa bok, Pojkarna (2011), tilldelades Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok, nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och blev film i regi av Alexandra-Therese Keining. Den har även dramatiserats för teater flera gånger. 

När hundarna kommer (2015) tilldelades Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok, liksom Spårhunden för årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Hon undervisar i skrivande på Ölands folkhögskola och medverkar i författarpodden Det gränsar till galenskap. Bärarna, Schiefauers första roman för vuxna, fick ett mycket varmt mottagande när den utkom 2020.

Tänkarens testamente ges ut den 28 augusti.