Årets Selma – här är de nominerade 2023!
För sjätte året i rad delas priset Årets Selma ut till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten. Priset delas ut av bokförlaget Romanus & Selling som med hjälp en jury ny för i år har tagit fram fem nomineringar.
Årets Selma delas ut på internationella kvinnodagen den 8 mars och de nominerade är:
EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani nomineras till Årets Selma 2023 för att hon använt sin röst till att visa solidaritet med den stora kvinnoledda frihetsrevolutionen som varje dag pågår i Iran. Sedan september 2022 går kvinnor ut på gatorna i Iran och kämpar för sin rätt att bestämma över sina egna liv. Abir Al-Sahlani fick nog av tystnaden i maktens korridorer. I ett tal uppmanade hon till större handlingskraft, och avslutade med att klippa av sitt hår. Hon visade för de iranska kvinnorna att deras röster hörs även i en av de mäktigaste institutionerna i Europa.
Luul Jama, grundare av den ideella organisationen Existera, och Bita Eshraghi och Cecilia Berger, biträdande överläkare på Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, nomineras tillsammans till Årets Selma 2023 för sitt arbete mot kvinnlig könsstympning. Existera arbetar oförtrutet för att öka kunskaperna om könsstympning och för att stötta de som har utsatts eller riskerar att göra det. Amelmottagningen erbjuder stöd och kvalificerad vård för dem som har utsatts och utbildning för vårdpersonal och andra yrkesgrupper. Vi vill med nomineringen uppmärksamma denna extrema form av våld mot flickor och kvinnor som inte tillräckligt ofta lyfts fram i ljuset.
Anja Nordenfelt, grundare av och verksamhetschef för den ideella föreningen Mamma United, nomineras till Årets Selma 2023. Genom utbildning och samtal ger Mamma United mammor i socioekonomiska svaga områden kunskap som stärker deras föräldraskap och inkludering och ger dem verktyg att påverka sitt eget och sina barns liv till det bättre. Sedan 2020 har man expanderat till fem kommuner och blivit en stark kraft att räkna med för att uppnå ett mer jämställt samhälle. “Att rädda barn är att rädda framtiden” sa Selma Lagerlöf och Mamma United är på god väg.
Det innovativa museet Stockholms Kvinnohistoriska nomineras till Årets Selma 2023. Kvinnor är ofta osynliga i historien. Och tyvärr kan det som en gång synts, sorgligt nog, göras osynligt igen. För att förstå oss själva behöver vi känna till hur det varit. Därför är Stockholms kvinnohistoriska viktigt. Det binder oss kvinnor samman med våra förmödrar och visar oss förebilder att inspireras av. Ger vår feministiska kraft ny energi. Att Stockholms Kvinnohistoriska gör det på ett nyskapande sätt gör historien ännu bättre.
Gita Rajan nomineras till Årets Selma 2023 för att hon grundat och driver den ideella organisationen Wonsa – world of no sexual abuse. Sedan 2014 har Wonsas specialistklinik arbetat med behandling, forskning och utbildning med målsättningen är att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp till en självklarhet i hela Sverige och världen. Med en övertygelse om att sexuella övergrepp går att förebygga och att skadorna går att läka arbetar Wonsa stabilt och långsiktigt mot visionen om en värld utan sexuella övergrepp.
Susanna Romanus och Åsa Selling, grundare av bokförlaget Romanus & Selling:
– Arbetet med priset har överträffat alla våra förväntningar! Det vitala juryarbetet samt bidrag från allmänheten har skapat denna fantastiska lista med fem nomineringar. Vi är djupt imponerade av dem allihop. Det är glädjande att se att det finns många som gör skillnad i samhället och bidrar till jämställdheten. Och det känns mycket bra att lyfta fram just dessa med vårt feministiska pris, uppkallat efter Selma Lagerlöf.
Jurymedlemmar för Årets Selma 2023:
- Deqa Abukar, entreprenör och grundare av Bling – en rörelse för underrepresenterade entreprenörer. Hon är också initiativtagare till Womenisa, ett kvinnligt nätverk som har ett särskilt fokus på att stärka kvinnor i entreprenörskap och skapa samarbeten mellan kvinnor från olika delar av samhället.
- Lotta Borg Skoglund, överläkare och grundare till SMART Psykiatri och docent i psykiatri vid Uppsala universitet. Hon har skrivit boken ADHD - från duktig flicka till utbränd kvinna och skapar nu Letterlife som är ett digitalt verktyg för jämlik psykisk hälsa utifrån hjärnforskning och hormoner.
- Golnaz Hashemzadeh är civilekonom och författare. Hon är grundare av organisationen Inkludera, och har i 12 år arbetat med att stärka och skala upp organisationer som verkar mot olika former av utanförskap.
- Susanna Romanus är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
- Åsa Selling är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
- Helena Westin har två karriärer, en som varumärkesbyggare och en som aktivist. Från att som aktivist ha varit med och tagit Priderörelsen till Sverige är hon idag styrelseproffs med uppdrag för SVT, Sveriges Kommunikationsbyråer, Identity Works och Insamlingsstiftelsen RFSL, till startupbolagen Fairlo, Briox och 2Heal.
- Seher Yilmaz är organisationsutvecklare med ansvar för Sverigespegling på SVT. Hon har tidigare varit ordförande för Rättviseförmedlingen och skrivit boken Vad jag pratar om när jag pratar om rasism.
Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av bokförlaget Romanus & Selling. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Årets Selma delas ut på kvinnodagen den 8 mars och består av en prissumma på 10 000 kronor samt ett diplom. Priset Årets Selma grundades 2018 av SelmaStories och Bonnierförlagen och har sedan dess delats ut årligen. År 2023 tar bokförlaget Romanus & Selling över Årets Selma med en ny jury.