Erik Helmerson aktuell med ny samtidsroman om polariseringen i samhället
Den 16 mars släpps ledarskribenten Erik Helmersons roman Dom därute. Det är en samtidsskildring av det allt mer trumpifierade samhällsklimatet.
Erik Helmerson:
– Någon, tyvärr inte jag, lanserade begreppet ”Högerns 1968” för att beskriva det som skett i svensk politik de senaste tio åren. Det är extremt träffande. Likheterna är stora mellan dåtidens sektvänster och vad som nu händer på andra sidan och i samhället generellt.
Dom därute inleds med att riksdagsmannen Mikael Petersen (M) skriver ett inlägg på Twitter innan han går och lägger sig. När han vaknar är det kaos. ”Kolonialherre”, ”Fucking rasist” – det är ingen hejd på reaktionerna på hans inlägg. Mikael inser att han inte längre är en belastning bara för sig själv, utan också för partiet.
Men så vänder det. Dom därute, nätets anonyma trollbrigader, hittar honom. Och de älskar det han skriver. Ju grövre, desto fler följare, likes och kommentarer. Äntligen har han blivit någon, äntligen är han älskad. Och karriären i partiet tar fart igen.
Susanna Romanus, förläggare:
– Erik Helmerson har varit aktiv i sociala medier sedan de första åren på 2000-talet och på nära håll kunnat följa samtalsklimatet och den polarisering av debatten som drivits fram. Som ledarskribent på Dagens Nyheter har han också en sällsynt känsla för tonläget i den politiska samtiden, och i romanen Dom därute skildrar han detta oerhört träffande.
Erik Helmerson är verksam som ledarskribent på Dagens Nyheter och har tidigare varit filmkritiker på nyhetsbyrån TT samt skribent på Expressens kultursidor. Han debuterade som författare 2008 med romanen Blixthalka, och har sedan dess givit ut Den onödige mannen (2011) och Au revoir, Magnus (2014).
För ytterligare information, tveka inte att höra av dig till:
Karin Wahlen, Karin.wahlen@kultpr.se, +46 768 96 22 54