Romanus & Selling, 2024-09-10

Vinterns utgivning från Romanus & Selling

Romanus & Selling presenterar en vinterutgivning som sträcker sig från familjedrama och sårade släktrelationer i Marit Danielssons En kulla i graven, till berättelser från krigsdrabbade kvinnor i Ukraina i Julia Iljuchas Mina kvinnor. Däremellan hittar vi starka kvinnor i alla livsskeden med Anna-Carin Svanås roman Stjärnstoft, Veronica Sjöstrands mysdeckare Den gyllene hämnden, fortsättningen på kritikerrosade Monica Nebelius Lünings serie Varbergsfallen, Cat Bohannons internationellt hyllade bok Eva, om kvinnokroppen som evolutionistisk motor, och Maria Svelands hyllning till - och uppgörelse med moderskapet.

En kulla i graven av Marit Danielsson

För syskonen Ruben, Gustav och Sara kretsar tillvaron kring det halvt förfallna barndomshemmet på Gråmyren, där deras åldrade föräldrar bor. På Gråmyren finns alltid ogräs att slå och brädor som murknat – och där finns deras mor. Hon som i rädsla för ensamheten tvingar dem till sig med skuld, skam och manipulation. Vem får hennes gillande, vem tröstar bäst, vem gör henne ledsen? Och vem får ta över gården?

När det oväntade sker eskalerar ett drama av det slag som sällan syns utåt men som för all tid kan förmörka vuxna barns liv. En kulla i graven, den första i romansviten Gråmyren, utspelar i Leksands byar, vid ängar, fäbodar och turisthotell – och med spelmanslagets fioler ljudande i bakgrunden.

Marit Danielsson har arbetat i många år som chefredaktör i magasinsvärlden och inom TV, bland annat som ansvarig för Nyhetsmorgon på TV4 och som kanalchef. Hon debuterade som skönlitterär författare med romanen Kärleksfallet (2018) och gav senast ut När underbart inte är nog (2021). I nya romanen En kulla i graven (2024) lämnar hon storstaden och medievärlden och skildrar landsbygden och det Dalarna där hon själv har sina rötter.

Presskontakt: Johanna Strand, johanna@strandpr.se

Stjärnstoft av Anna-Carin Svanå

Kan en mamma som spårar ur någonsin sona sin skuld? Petras liv går på högvarv. Med tre barn, man och lärarjobb är hon nära att försvinna i hemmalivets underbara svarta hål. Snart kommer det att lätta, för när barnen blir äldre ska Petra kunna återvända till sig själv och passionen för astronomi.
Det blå plustecknet på stickan kommer som en chock. Inte blir det bättre av att Petras krävande och instabila lillasyster flyttar in och en missriktad födelsedagspresent gör måttet mer än rågat. Kan kärleken verkligen räcka till när tillvaron känns som ett fängelse? Den enda lösningen är att fly från allt.

Stjärnstoft är en roman om en kvinna som tappat bort sig själv under en hög av barn, kärlek och smutsiga strumpor. Det är den andra boken i serien Hitta hem.

Anna-Carin Svanå är litteraturvetare och har jobbat i många år som gymnasielärare. Numera är hon verksam på Folkuniversitetet och frilansar även som redaktör och skrivcoach. Tidigare har hon gett ut barnböcker och en novellsamling. 2023 kom Det blå palatset, första delen i serien Hitta hem, som nominerades till Årets feelgood och valdes ut av TT till sommarföljetong. Hon bor med hund och tonårsbarn i Varberg vid den halländska kusten där romanerna också utspelar sig.

Presskontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Den gyllene hämnden av Veronica Sjöstrand

Emmanuel Rodins död lämnade dottern Stella med en härva av ekonomisk brottslighet. När våldsamma indrivare pressar brodern Matteo – de letar efter en försvunnen Matissetavla – hotar det också det anrika auktionshusets framtid. Spåren efter Emmanuel leder Stella till The Guild of Adventurers, en hälarliga som varit eftersökt av Interpol i många år, och deras karismatiska ledare Moira. Det är bara Stella som trovärdigt kan axla sin fars kriminella mantel i jakten på sanningen. Hon måste infiltrera en organisation som säljer stulen konst till de rikaste och farligaste männen i världen.

Den gyllene hämnden är fjärde delen i serien om Stella Rodin, en av världens främsta konstexperter, med en faiblesse för vintageklänningar och svårlösta mysterier.

Veronica Sjöstrand är författare, HR-expert och hedersledamot av Svenska Deckarakademin. Hon bor i Stockholm med sin familj. Hon har tidigare skrivit deckarna om profileraren Althea Molin och tre ungdomsböcker om Sub Rosa-detektiverna. Veronica Sjöstrand nominerades 2020 till årets deckarförfattare av streamingtjänsten Bookbeat. Den gyllene hämnden är den fjärde delen i Rodins Auktionshus efter Den svarta dolken, Den gråtande violinisten och Den blodiga tiaran.

Presskontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Allmänfarlig ödeläggelse av Monica Nebelius Lüning

Det brinner i Allmänfarlig ödeläggelse - den andra boken i hyllade serien Varbergsfallen. Inte en gång, utan många. Stadens invånare väcks av sirener och förfäras av lågor som dansar i decembernatten. När de egentligen borde handla julklappar stör oron över att pyromanen ska slå till igen. Ingrid, chef för polisens utredningsavdelning, försöker tillsammans med kollegan Gabriella desperat hitta den som håller Varberg i skräck i vintermörkret. Ödeläggelsen fortsätter och fler mister livet i lågorna medan utredningen drar åt ett udda håll. Samtidigt ställs Gabriellas hela tillvaro på ända på ett sätt som hon fasat för mer än något annat. För Ingrid har minnena av slagen hon fick av sin före detta pojkvän satt avgrundsdjupa spår. Båda gömmer de rädslor och känslor som de inte vill att någon annan ska få se. Inte ens de som står dem närmast.

Monica Nebelius Lüning, som har vuxit upp i Varberg, har sedan mitten av 1990-talet arbetat inom rättsväsendet som bland annat domare och rättschef inom Polismyndigheten. Idag är hon senior jurist inom området mark- och miljörätt, skriver juridisk facklitteratur och lär sig köra bil på bana. Hennes skönlitterära debut Förtjänst och skicklighet (2024), den första boken i serien Varbergsfallen, fick ett mycket varmt mottagande och är nominerad till årets deckardebut i Crimetime Awards.

Presskontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Eva av Cat Bohannon

Översättning av Fredrika Spindler.

Varför lever kvinnor längre än män? Varför är kvinnor mer benägna att få Alzheimers? Är sexism användbar för evolutionen? Och är våra kroppar i krig med våra barn? Det är bara några av de frågor som forskaren Cat Bohannon tar sig an i sin spännande, informativa och imponerande bok. Människans historia har alltid skrivits med mannen i centrum, i Eva får vi äntligen se historien genom kvinnan, och kvinnokroppen. Eva är ett angeläget och nödvändigt korrektiv till en värld som alldeles för länge har fokuserat på den manliga kroppen. Evaförändrar det vi tror att vi vet om evolutionen och varför Homo sapiens har blivit en så framgångsrik och dominerande art.

Cat Bohannon är forskare och författare med en doktorsexamen från Columbia University. Hennes texter har publicerats i Scientific American, Mind, Science Magazine, The Best American Nonrequired Reading, The Georgia Review, The Story Collider och Poets Against the War. Hon bor med sin familj i Seattle. Eva: Kvinnokroppen: den mänskliga evolutionens motor sedan 200 miljoner år är hennes första bok.

Presskontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Nu njuter Maggan av Maria Sveland

Trots allt mammor gör tycks det ändå inte räcka till. Varken för dem själva eller för omgivningen. Mammor har högre krav på sig än pappor. Och som mamma dras många med en känsla av otillräcklighet eftersom det tycks ligga i moderskapets DNA att aldrig få känna sig nöjd.

Moderskapet har alltid varit utsatt för samtidens pådyvlade normer. Vad som ansetts rätt sätt att vara mamma på har varierat över tid. En sorts kulturell gaslighting som gjort många förvirrade och fyllda av dåligt mammasjälvförtroende. Det vill Maria Sveland göra upp med i sin bok. Samtidigt är Nu njuter Maggan en hyllning till alla osjungna hjältinnor, Mamma Maggan och alla andra mammor.

Maria Sveland, född 1974, är en prisbelönad journalist och författare och en viktig feministisk röst ända sen debuten 2007 med den uppmärksammade romanen Bitterfittan. Den kom att bli en stor framgång och betraktas idag som en modern klassiker. Sedan dess har hon givit ut flera romaner och fackböcker, bland andra skilsmässoantologin Happy Happy - en bok om skilsmässa och Hatet - en bok om antifeminism.

Presskontakt: Jenny Schyttberg, jenny@schyttberg.se

Mina kvinnor av Yuliia Iliukha

Översättning av Susanna Witt.

Fyrtio korta berättelser, ögonblicksbilder och nedslag i ukrainska kvinnors liv i skuggan av kriget. Yuliia Iliuckas språk är flärdfritt och koncist. Här finns ett återhållsamt lugn, ett slags stillsamhet som kontrasterar skarpt mot det brutala innehållet som gestaltas. Genom prismat av kvinnors liv som raserats kommer kriget i Ukraina oss nära.

Yuliia Iliukha är en poet, prosaförfattare och journalist, född 1982 i Charkiv, Ukraina. Hon har givit ut två romaner och tre novellsamlingar, senast Mina kvinnor, liksom två diktsamlingar och en barnbok. Hennes verk har översatts till bland annat engelska, tyska, italienska, bulgariska, ungerska, polska, portugisiska och franska. Iliukha har mottagit ett antal utmärkelser. Mina kvinnor är den första av hennes böcker att ges ut i sin helhet på svenska. Ett antal av texterna har tidigare publicerats i tidskriften 20-tal.

Presskontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se