Romanus & Selling, 2024-08-15

Foto: Anna-Lena Ahlström

Mian Lodalen avslutar sin prisbelönta romansvit om förbjuden kärlek med en egen familjehemlighet

Efter de hyllade böckerna Lisa och Lilly, och Lesbiska ligan avslutar Mian Lodalen sin romanserie med den efterlängtade finalen – Dansaren och demonerna: En berättelse om omöjlig kärlek. Böckerna som alla baseras på verkliga personer och händelser utspelas i Stockholm och skildrar homosexuella personers livsvillkor under tre decennier under 1900-talet. I Dansaren och Demonerna är det 60-tal och vi möter balettdansören Hans Wahlström som för en inre kamp mot demonerna som riskerar att ödelägga hans karriär, samtidigt som han tvingas att navigera i ett samhälle som gör allt för att demonisera homosexuella. Ingen kommer undan. Inte heller Hasse.

Mian Lodalen:

Foto: Anna-Lena Ahlström

– I sin frånvaro har min morbror ändå alltid varit närvarande i mitt liv, men det är först nu jag kan berätta om honom. Han var modig och en oslipad diamant. Som sextonåring drog han ensam från Jönköping, sökte Operans balettskola i Stockholm och kom in på första försöket. På Kungliga Operan fick han senare arbeta med legender som Birgit Cullberg och Ingmar Bergman. I min research har jag intervjuat personer i Hasses närhet, grävt djupt i olika arkiv, plöjt journaler, sprungit ner dörrarna på Kungliga Operan, sett baletter, slukat danslitteratur och gått i Hasses fotspår både i Småland och Paris.

Hasse gjorde en karriär som många andra dansare vid den tiden bara kunde drömma om, men han led också i perioder av psykisk ohälsa som la krokben för honom. Samtidigt var homosexualitet stigmatiserat och klassat som en mentalsjukdom vilket fick psykiatrin att ta till fasansfulla metoder i sin iver att ”bota” bögar och lesbiska.

Mian Lodalen:

– Det har varit tungt att ta del av vad min morbror och många andra homosexuella utsattes för inom psykiatrin. 50-talets häxjakt mot homosexuella är väldokumenterad men konsekvenserna av sjukdomsklassificeringen tror jag få känner till. Det är en undangömd skamfläck i svensk historia. Trots mörkret jag vistats i under flera års skrivande är jag väldigt glad att jag genom Hasse nu får berätta den här tystade delen av vår historia.

Om Dansaren och demonerna

För Hasse är dansen fullt fokus, hårt slit och någon enstaka gång också eufori – belöningen och meningen med allt. Han är ett dansens underbarn, och på Stockholmsoperan möter han Tom. De dansar en sommar i Paris och Hasse blir våldsamt förälskad, men är samtidigt livrädd för vad som ska hända om känslorna besvaras. För i en tid då psykiatrin försöker bota homosexuella med sterilisering, elchocker och lobotomering är kärleken livsfarlig. Hasses liv spinner allt snabbare – med dansen, alla extraknäcken för att hålla sig flytande och nätterna då han flyr in i de mörkaste parkerna... Det är bara en tidsfråga innan också han blir föremål för psykiatrin.

Om Mian Lodalen

Mian Lodalen är född 1962 i Jönköping men bor numera i Stockholm där hon är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. 2024 utnämndes hon till hedersdoktor vid Jönköping University. Hon har givit ut ett tjugotal romaner, fakta-, barn och ungdomsböcker, däribland Dårens dotter, Tiger och Smulklubbens skamlösa systrar.

2020 utkom den rosade romanen Lisa och Lilly, först av tre i en svit som baserar sig på verkliga historiska fall och som handlar om homosexuellas livsvillkor i Sverige, med nedslag de senaste hundra åren. Året därpå utkom Lesbiska ligan och 2024 Dansaren och demonerna.

Dansaren och demonerna: En berättelse om omöjlig kärlek ges ut den 19 september 2024. Recensionsdag: 2 oktober.

För intervjuförfrågningar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se